Monday 5 April 2010

Bobovac

"Ovo topografski istaknuto mjesto korišteno je u odbrambene svrhe još u brončanom i starijem željeznom dobu (II milenijum do 400 godine prije naše ere (lokalitet Gradina kod istočne kule na Visu). Iz antičkog doba po cijelom lokalitetu nalažen je krovni crijep, a ostaci najranije arhitekture (IV-VI vijek) na Bobovcu vidljivi su na sjevernom zidu glavne kule kraljevskog dvora.
Podaci iz pisanih izvora za vrijeme bosanske srednjovjekovne države obuhvataju period od 1350.-1463. godine. Za osmanski period dokumenti sežu do 1626. godine kada je definitivno napušten, jer je napredovanjem Osmanlija ka sjeveru i proširenjem zauzete teritorije izgubio stratešku važnost. (P. Anđelić, 1972., 139-144, kratka regesta svih pisanih dokumenata za period 1350.-1463. H. Kreševljaković, 1953., 17-19, pisani dokumenti za period 1502-1626).
Kao stolno mjesto bosanskog bana Stjepana II Kotromanića koji je preduzeo prve korake na njegovoj izgradnji nešto prije polovine XIV vijeka, zatim bosanskih kraljeva od Tvrtka I do Tomaša, tj. do 1461. godine, Bobovac je bio ključ bosanskog kraljevstva. Zato se pri pokušajima da se domognu bosanskog prijestolja ili pri rušenju bosanske države, jurišalo na Bobovac. Grad je kao kraljevsko sjedište bio administrativno - vojni centar bosanske države, a u njemu se čuvala bosanska kraljevska kruna. Tu su sahranjeni bosanski kraljevi Ostoja, Tvrtko II i Stjepan Tomaš. Posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.), zbog neposredne opasnosti od Osmanlija, prenosi kraljevski dvor u Jajce. Po zauzeću grad Bobovac je iz opravdanih, strateških razloga razoren 1463. godine, što su potvrdila i arheološka istraživanja, a zatim su Osmanlije na ruševinama kraljevskog dvora podigle neophodne objekte za njihov boravak u gradu (1463-1626)."

http://kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&action=view&lang=1&id=754

Dolazak stazom iz pravca Kaknja/Kraljeve Sutjeske
















ostatak fotografija u galeriji na: http://picasaweb.google.com/fotkanje/Bobovac#

preporučena literatura, P. Anđelić "Bobovac i Kraljeva Sutjeska, stolna mjesta bosanskih vladara u XIV i XV stoljeću": http://www.scribd.com/doc/66936552/Pavao-An%C4%91eli%C4%87-Bobovac-i-Kraljeva-Sutjeska 

http://www.nezavisne.com/nedjeljne/vijesti/16511/Blago-iz-BiH-na-svjetskim-aukcijama.html

2 comments:

fatak said...

Ovaj album ti je predivan, sigurno ti je trebala i dobra kondicija da ga odradis. Veliki pozdrav

škljocalica said...

Hvala. Nije bilo strašno, dobra obuća i vodič su sve što treba, bez velike žurbe.