Thursday 6 August 2015

Tešanj



"Jedna od četiri Ferhadija džamije u Bosni i Hercegovini se nalazi u Tešnju. Nazivaju je još i Čarši džamija, a njen graditelj je najznačajnija ličnost za rani razvitak Tešnja Gazi Ferhad-beg, sin Iskenderov i sestrić sultana Sulejmana Veličanstvenog."

http://www.klix.ba/vijesti/bih/ferhad-begova-dzamija-u-tesnju-nacionalni-spomenik-i-nijemi-svjedok-burne-historije/140926043  

 http://kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&action=view&lang=1&id=2911







 "Tešanjska sahat-kula je izgrađena u 17. vijeku. Nastala je u vrijeme kada se tešanjska čaršija počela intenzivno razvijati. Visoka je 18,5 m i poklon je Fehim-bega Smailbegovića.
"Sahat je ranije pokazivao vrijeme a la turca, a današnji sahat, koji pokazuje srednjoevropsko vrijeme, donesen je iz Beča 1890". Od ukupno 21 sahat-kule koje su sagrađene u Bosni i Hercegovini Tešanjska sahat-kula spada u 4 koje i danas rade." - wiki



 http://www.klix.ba/vijesti/bih/gradina-u-tesnju-tvrdjava-koja-se-oduprla-i-eugenu-savojskom/140929084
 
"Zgrada površine 155 m2  izgrađena je prije više od 100 godina za potrebe tadašnje Prve muslimanske kreditne zadruge, a prvi idejni projekat za zgradu uradio je poznati arhitekta Josip Vancaš"




 Na mezaru Muse Ćazima Ćatića, pjesnika, je uklesano:

„Ovdje leži pjesnik odličnoga dara,
Koji nije tražio časti ni šićara,
Već boemski živio i čuvstveno pjev'o,
Dok ga smrt ne doprati do ovog mezara.“





 Pravoslavna crkva Presvetog Pokrova Bogorodice je izgrađena 1972.godine. Poznata je po ikonama koje je posjedovala a koje se sada nalaze u Bijeljini. Ikone iz zbirke su nastale od polovine XVI stoljeća do početka XX stoljeća. U zbirci je 65 domaćih i 35 uvezenih ikona i slika, pa je zbirka važno svjedočanstvo o historiji Tešnja u proteklih 350 godina. Zbirka ikona je jedna od četiri najvrednije u BiH.

 "U periodu NDH vlasti pomenuta tesanjska zbirka je takodjer bila ugrozena, ali je sklonjena na tavan kuce Mirka Blatandzica, tesanjskog katolika, gdje je docekala bolje dane i bila u cijelosti vracena njenom vlasniku, pravoslavnoj crkvi u Tesnju, koja je inace sagradjena pred Drugi svjetski rat u samom centru grada i u njenoj izgradnji su kao donatori ucestvovali pripadnici svih vjerskih konfesija, a da paradoks bude potpun, donator zemljista na kojoj je izgradjena bio je Ademaga Mesic, kasnije doglavnik Ante Pavelica.

Amir Brka, pjesnik i direktor Doma kulture u Tesnju, najzasluzniji je zasto je sacuvana tesanjska zbirka jer je u dogovoru sa protojerejom Stojanom Jovanovicem i predsjednikom srpsko-pravoslavne opcine Tesanj Simom Nesterovicem pohranio ikone u tamosnji trezor Privredne banke u kojem su cuvane sve donedavno, kada su vracene njihovom vlasniku. I ne samo to, ovaj je pjesnik, kao direktor tesanjskog Doma kulture, organizovao i realizovao popravku krova ove pravoslavne crkve koji je kao i mnogi drugi krovovi i kuce bio ostecen od avionskih bombi i topovskih granata u posljednjem ratu.
"

Kompletan tekst: https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67-281/169/t169ops3.htm 

























 http://muzejtesanj.org/izlozbe-i-postavke/stari-grad-tesanj
















https://hr.wikipedia.org/wiki/Eugen_Savojski































"Katolička crkva "Svetog Petra i Pavla" izgrađena je 1912/1913.godine od strane Austrougarske vlasti za potrebe njenih činovnika."


""Negdje proljetos išao sam uz ovu ulicu Kralja Tvrtka i gledao te kuće, tako lijepo poredane i sređene. A gore, samo koji metar iznad njih, na onom špicu, na osami, gledala me katolička crkva - tužna i blijeda. Fasada joj je bila dotrajala, požutjela. Stajao sam koji trenutak i gledao, čas u crkvu, čas u te šarene kuće… Pomislio sam kako je to nepravedno i tužno. Znao sam da ne želim takvu sliku još jednom pogledati. I u tom trenutku sam odlučio da je popravim, umijem", kaže Hasan Ahmetlić, 48-godišnji vlasnik kompanije Hifa Tank iz Tešnja.

Rukom prelazi ispod podzida dvorišta crkve, napravljenog od bijelih kamenih ploča, dok se iznad izvija vitki toranj crkve, svježe obojene u žutu i bijelu boju.

"Ovo smo napravili od kamena iz naše porodične firme, a za ostalo - fasadu na crkvi, prozore i farbanje unutrašnjosti - moja porodica i ja smo platili da se uradi", kaže dok dlanovima miluje bijeli kamen.

Neće da kaže koliko je to koštalo.

"Stid me je to govoriti. To se ne priča - daj i šuti", kaže skromno."


odlična priča: http://balkans.aljazeera.net/vijesti/hasan-covjek-koji-umiva-crkve-dzamije-i-uplakana-lica 
































No comments: