Monday 17 September 2007

Počitelj


"Počitelj je jedinstvo kamena i zvuka, svjetlosti i vode. Izgrađen u tri posebna dijela, međusobno povezana i usklađena, predstavlja primjer funkcionalnosti urbanističkog smisla i ugođaja svakom oku. U donjem dijelu, iza gradskih utvrda sa kojih i sada pospano i simbolično zijevaju topovske cijevi, nalazio se poslovni centar - čaršija. Malo naviše, u drugom dijelu grada, nalazio se administrativni dio sa medresom (za koju se zna da je imala bogatu biblioteku) vrlo skladnih proporcija i ugodnih enterijera, a iznad toga u trećem dijelu grada nanizane su kuće kao stambeni dio. Gradska cjelina završava se
gornjim dijelom vojno-strateškog karaktera sa dominantnim kulama. U stambenom dijelu nalazila se još jedna čaršija sa malim magazama i kafanicama."



Panorama: http://www.youtube.com/watch?v=hSF-FaDBVfk

"Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu i nedavna rekonstrukcija vratila je gradu njegov izvorni oblik. " (http://www.pocitelj.org/)

Istorijat, nacionalni spomenik... http://kons.gov.ba/main.php?mod=spomenici&extra=Odluke&action=view&lang=1&id=780





















































2 comments:

rogue said...

M,

Hvala ti na ovim predivnim slikama. Ovo me sve vrati u davnu 91-vu, kad sam zadnji put bio u pocitelju.

Doista jedno predivno mjesto, svojom unikatnoscu me podsjeca na mjesta koja se samo spominju u pricama fantazije.

Santa said...

Tvoj Vrbas je lijep ali je samo jedna rijeka boginja - Neretva - a ti ni jednu fotografiju da napraviš, pa čak ni kada si u mjestima na njoj.
Ja sam "follower" na tvom blogu od danas, ali ako ne postaviš album posvečen boginji-rijeci neču biti dugo ;-)